HOGYAN VÁLASSZUNK Napelemes rendszert?

Ahhoz hogy jó döntést hozzunk, hogy milyen napelemes rendszert vásároljunk az alábbi szempontokat (gondolatokat) érdemes lehet figyelembe venni.

Garancia

Manapság nagyon sok cég forgalmaz, vagy gyárt napelemeket Magyarországon. A jó minőségű napelemeknek az alábbi minősítéseknek kell megfelelni, mint például TŰV és IEC minősítések. A távol-keleti országokból származó napelemek is rendelkezhetnek ilyen minősítésekkel de a jótállási és termék garancia érvényesítési problémát jelenthet.

Sok cég forgalmaz az árverseny miatt olcsó termékeket, de például ha megszűnik a forgalmazó cég a nagy földrajzi távolságok miatt a gyártónál közvetlenül nehéz érvényesíteni a garanciális kötelezettségeket. Így a problémát „egyedül” nehéz megoldania az ügyfeleknek. Ezért ami elsőre olcsóbbnak tűnik végül sokkal drágább. Sokan úgy gondolják, hogy ez nálam úgysem fog bekövetkezni de azért ez még is egy több millió forintos beruházás, amire érdemes oda figyelni. Mi azt javasoljuk, hogy olyan napelemeket vásároljanak, amiknek a későbbi esetleges garanciális javításai biztosítottak (nagy múlttal rendelkező gyártó és kivitelező cégek).

Napelemes rendszert hogyan válasszunk?

A napelemes rendszer fő részei

A napelemes rendszernek csak az egyik főrésze a napelem, a másik fő egysége az inverter. Minden esetben győződjünk, meg arról hogy az ajánlott inverter elfogadja az áram szolgáltatónk (be van e vizsgálva pl. MEEI, TŰV minősítései legyenek). Ezeket, a minősítéseket az áramszolgáltatók honlapjain meglehet találni vagy vásárlás előtt a szállító cégtől, kérjék bemutatnia, hogy rendelkeznek áramszolgáltatói engedéllyel. A napelemek rögzítései is szakszerűek legyenek, DIN és TŰV minősítésekkel rendelkezzenek.

Nem utolsó szempont az se hogy megfelelő képesítéssel rendelkező mérnökök tervezzék, illetve megfelelő képesítésű szerelők telepítsék a rendszereket. Ez azért is lényeges mivel a gyártó cégek a szakszerűtlen szerelésből adódó károkat nem térítik meg!

Összegezve

Összegezve csak olyan napelemes rendszert vásároljanak, aminek megvannak a szükséges minősítései, a tervező mérnöknek illetve a kivitelezőknek pedig a szükséges képesítései.

Ha ezt a pár javaslatunkat megfogadják, akkor örömmel fogják javasolni barátaiknak, ismerőseiknek a napelemes rendszereket illetve nem utolsó sorban tapasztalni fogják a villanyszámláikon, hogy milyen jó dolog is ez a napenergia.

Kapcsolódó videó: Miért fontos a minőség? (német nyelvű)

 

Visszatérés: az alkalmazási területekhez > | az oldal tetejére >