HOGYAN VÁLASSZUNK Napkollektoros rendszert?

Az energia árak folyamatos emelkedése, a földgáz ellátás problémája valamint az állami támogatások elérhetősége miatt az utóbbi években számos új vállalkozás kezdett napkollektoros rendszerek kereskedelmével foglalkozni. Sok esetben sajnos nagyon kevés szaktudás valamint megkérdőjelezhető minőségű termékek kerültek piacra. A végfelhasználó ajánlatkérésére általában nagyon sok, műszakilag – és ebből adódóan – árakban is jelentősen eltérő ajánlatot kap. Mivel mindenképpen több százezer forintos beruházásról van szó a minőségre fokozott figyelmet fordítson. A nehéz döntés meghozatalában szeretnénk itt segítséget nyújtani.

Miből áll a kollektoros rendszer?

Alapvetően napkollektorokból, tetőszerelő szettekből, tárló(k)ból, hidraulikai egységekből, vezérlésből, tágulási tartályból, biztonsági szerelvényekből, fagyállóból valamint különböző csatlakozó fittingekből áll egy rendszer. Érdemes odafigyelni, hogy ezen részegységek mit tartalmaznak mert sok esetben a csábítóan alacsony árak azt takarják, hogy a szállító sok – a rendszer működéséhez elengedhetetlen – egységet az ajánlatban nem szereplő kivitelezési költségekbe rejt el.

Milyen a jó kollektor?

Nagyon sok önjelölt szakember egyszerű, laikusként alkalmazható trükköt javasol a minőség megítélésére. A kollektor egy összetett, műszaki termék ezért csak szakemberek tudják ránézésre észrevenni azon árulkodó jeleket melyek a minőséget mutatják. A kollektorokat nemzetközi minősítő intézetek vizsgálják be és az erről készült jegyzőkönyvet kérésre köteles az eladó bemutatni a vevőnek. Ugyanakkor a bevizsgálás ténye nem feltétlenül jelenti azt, hogy a kollektor jó minőségű. Az Európai Szolár Termikus Iparág Szövetsége (ESTIF) ennek kiküszöbölésére létrehozta a SOLAR KEYMARK jelölést. Online adatbázisukban minden regisztrált kollektort gyártó és típus szerint  kereshető, melyet a:

http://solarkey.dk/solarkeymarkdata/qCollectorCertificates/ShowQCollectorCertificatesTable.aspx

oldalon érhet el. Csak az itt felsorolt termék valamelyikét vásárolja meg! 

Mit kell tudni az egyéb egységekről?

A tetőszerelő szetteknek értelemszerűen időjárásálló kivitelben kell készülniük és a minőségi termékeket forgalmazó cégeknél általában a tetőfedés típusához illeszkedő kivitelek léteznek. A Hilti szalag – bár tulajdonképpen alkalmas kollektor rögzítéshez – kontár munkát idéz. Általában a vezérlések nagy nemzetközi gyártók termékei, tehát itt azt érdemes megnézni, hogy létező gyártmányról van-e szó. A szivattyú egységek (más néven szolár szerelési egység vagy szolár állomás) már összetettebb termékek.

Mit tartalmaz a szivattyú egység?

PSKR18HE szivattyú egység

A szivattyú egység feladata a hőátadó közeg (fagyálló folyadék) továbbítása a kollektorokból a tárolóhoz tartozó. Tehát alapvetően egy szivattyúról van szó, de ahhoz, hogy minden egyéb funkciót ellásson, illetve alkalmas legyen a rendszer hidraulikai működtetésére további szerelvényeket is tartalmaznia kell.

  • 6 bar-os biztonsági szerelvény csoport (ez a legalapvetőbb biztonsági rendszer)
  • feltöltő csonk (ezt a beüzemeléskor használjuk)
  • tömegáram szabályzó (a kollektorokon átáramló folyadék mennyiségét állítjuk be)
  • golyós csapok
  • hőmérők
  • nyomás mérő
  • visszacsapó szelep
  • légtelenítő
  • tágulási tartály csatlakozó csonk
  • hőszigetelt ház

Sok esetben kicsomagoláskor derül ki, hogy a kínált szivattyú egység ezeket nem- vagy csak hiányosan tartalmazza és ezeket a kivitelezési költségben számítják fel. Tehát ami elsőre olcsóbbnak tűnt valójában drágább!

Fagyálló folyadék?

A kollektoros rendszerekben a fagyálló folyadék nem azonos a kereskedelemben kaphatóval. A poli-propilén glikol nem mérgező és biológiailag lebomló oldat. Miután egy hőcserélő kilyukadásakor a vízáramba kerülhet ez a tulajdonság biztonsági követelmény. Ez az összetételű szolár fagyálló speciális molekuláris szerkezete miatt nem savasodik, ezért annak időszakos cseréjére nincs szükség! A szintén kapható mono-propilén glikol ezzel szemben idővel elöregedhet és savasodhat. Ugyanakkor kollektor típusonként változik a használandó gyártmány. Síkkollektorokhoz vízzel hígítható típust lehet használni, de a vákuumcsöves kollektorba valót szigorúan tilos hígítani!

Mégis kit válasszak?

Ez talán a legnehezebb kérdés. Jó tanácsként javasoljuk a több éves tapasztalattal rendelkező céget vagy annak márkakereskedő partnereit javasoljuk. A rendszerek tervezése nagy tapasztalatot és szaktudást igényel. A pár éve „átnyergelt” vállalkozókkal érdemes vigyázni, mert a könnyű haszonszerzés felületes munkát eredményez. Szintén érdemes az olyan cég ajánlatát komolyan venni aki valamely multinacionális cég termékét forgalmazza. A különböző gyártók termékeiből történő kollektoros rendszerek összeállítása  komoly szakmai hátteret és évtizedes tapasztalatot igényel. A referenciákkal is vigyázzunk! Aki büszkén mutogat fényképeket lehet, hogy nem is a saját munkáival ékeskedik. Fő szabályként itt is vonatkozik az örök igazság: Csak a szakmában elismert, jó nevű céggel álljon szóba!

Mit kell tudni a garanciáról?

Ön mindenképpen több százezer forintról – esetleg több millió forintról készül dönteni. Ekkora összegnél garanciális követeléseket csak számla felmutatásával lehet érvényesíteni. Amennyiben egy rendszer nem működik megfelelőképpen Önnek joga van visszakövetelni a pénzét! Meg kell különböztetni a termékekre vonatkozó garanciát és a rendszer működésére vonatkozó garanciát. Előbbi csak azt mutatja meg, hogy az adott termékre milyen hosszú a garanciális időtartam. Ha a rendszer nem működik megfelelőképpen attól még a termék lehet hibátlan! Ezért nagyon fontos a rendszer garancia (más néven jól-működési garancia). A gyanúsan olcsó, egy-két éves garanciával rendelkező termékeket illetve a rendszer garanciával nem rendelkező rendszereket ne vásárolja meg! Az elmúlt években nem egy vállalkozás számolta fel tevékenységét két évenként a garanciális kötelezettségek elkerülése végett.

És a legfontosabb! Sose döntsön úgy, hogy csak egy „befutóval” tárgyalt! Inkább töltsön el pár hetet a piackutatással semmint, hogy később futkosson a pénze után. Nem kevés pénzről van szó!